Nadat vorig jaar juli het wandelrouteboekje ’13 blokskes om’ werd gelanceerd, was het nu de beurt aan het fietsrouteboekje ’12 èndjes durtrappe’. Het eerste exemplaar in dezelfde stijl als de wandeleditie en wederom in ‘kontzakformaat’ werd vorige week door de initiatiefnemers aan wethouder Louis Laros overhandigd. De primaire doelgroep is de toerist, die hier ‘toch vertoeft’ om bijvoorbeeld de Efteling te bezoeken. We willen hen verleiden om een klein rondje te wandelen of te fietsen en daarbij ‘en passent’ de centra van onze dorpen te bezoeken. Nóg mooier is, als we ze op deze manier motiveren een dagje extra in onze gemeente te verblijven. De ’13 blokskes om’ leerden ons, dat óók de inwoners van onze gemeente het wandelboekje leuk vinden om te lezen en de routes in eigen omgeving te wandelen. Nu wordt het dus… ‘èfkes durtrappe!

Door Wim Aussems – Centrumcommissie Kaatsheuvel / voorzitter initiatiefgroep

Het concept van ’12 èndjes durtrappe’

De routes zijn in één tot drie uren te fietsen en overal binnen onze gemeente kan ‘opgestapt’ worden. Ze variëren van 23 tot 43 km en komen door Tilburg, Dongen, Rijen, Dorst, ’s-Gravenmoer, Waspik, Raamsdonk, Drunen, Elshout en Waalwijk. In het boekje vertellen we een kort verhaal over Loon op Zand, De Moer en Kaatsheuvel, waarbij enkele ‘highlights’ worden aangestipt. De fietser volgt simpelweg de fietsknooppunten binnen het bestaande knooppuntennetwerk. In de twaalf routebeschrijvingen vertellen we – alsof we e persoonlijke gids van de fietsers zijn- over enkele bijzonderheden aan de route en we geven soms wat tips. Per route zie je een kaart met de route, de knooppunten, toelichting en twee foto’s. In het boekje zitten veel herkenbare foto’s voor ons als inwoners van onze gemeente. Net zoals in het wandelboekje voegden we er een aantal leuke oneliners in ons eigen dialect toe.

Naast onze eigen routes, is er ook een mooie bestaande route opgenomen: De fietsroute van De Bende van de Witte Veer; 43 km lang, maar in tweeën te splitsen. Het mooie historische verhaal van de bende wordt gepubliceerd in een separaat boekje, dat meestal verkrijgbaar is bij de uitgifteplaatsen van de fiets- en wandelrouteboekjes.

Een overzicht van ‘12 èndjes durtrappe’ in handig formaat. (Foto: Loons Fotowerk)

Een overzicht van ‘12 èndjes durtrappe’ in handig formaat. (Foto: Loons Fotowerk)

Gratis beschikbaar

De handzame boekjes zijn gratis verkrijgbaar bij Primera Kaatsheuvel en Loon op Zand. De B&B’s, hotels, campings, restaurants en andere plaatsen waar (veel) toeristen komen, mogen ze allemaal aanbieden aan hun gasten. Deze kunnen bij Primera Kaatsheuvel worden opgehaald of bij RBT de Langstraat worden besteld. Zowel de wandelroutes ’13 blokskes om’ als de fietsroutes ’12 èndjes durtrappe’ zijn gedigitaliseerd en te downloaden via www.bezoekdelangstraat.nl\. Dit betekent dat ze eenvoudig middels fiets- en wandelnavigatiesystemen zoals Komoot te gebruiken zijn.

Samenwerking tussen partijen loont

Stichting Ondernemend Loon op Zand (SOL) behartigt de belangen van alle ondernemers binnen onze gemeente. Momenteel zijn de ondernemers op het Bedrijvenpark Kaatsheuvel, Centrum Kaatsheuvel en Centrum Loon op Zand formeel verbonden aan de SOL. Kanttekening: De SOL zoekt momenteel naar een bezetting voor de Gebiedscommissie Centrum Loon op Zand.

Als Centrummanagement Kaatsheuvel hebben we in 2023 de samenwerking gezocht met de toeristische sector. Inmiddels hebben we negen bijeenkomsten georganiseerd, genaamd: Ondernemers in Leisure – café. We delen kennis met elkaar en we hebben de behoefte opgehaald, zoals korte wandel- en fietsroutes, zoals we ze nu ontwikkeld hebben. De bijeenkomsten zijn telkens op een andere plaats. Zo hebben inmiddels een negental ondernemers het verhaal van hun bedrijf kunnen vertellen aan de aanwezigen. Gezellig en leerzaam!

Toen de behoefte voor korte wandel- en fietsroutes helder werd, hebben we samen met vrijwilligers uit de drie kerkdorpen met een verblijfsaccommodatie deze uitdaging opgepakt en uitgewerkt. De routes werden bedacht, foto’s werden verzameld en gemaakt, nuttige en leuke informatie werd verzameld en ondergetekende maakte hier een mooi verhaal van. RBT de Langstraat maakte het grafisch ontwerp, verzorgde het drukwerk en digitaliseerde de routes en plaatsten deze op hun website. We werden daarnaast ondersteund door Loons fotowerk, Stichting Bende van de Witte Veer en Yoïn van Spijk, die het dialect corrigeerde.

Los van het vrijwilligerswerk komen er ook kosten bij, zoals het grafische werk, het drukwerk en de digitalisering. Super, dat de gemeente dit project financieel heeft ondersteund vanuit het Toeristisch Economisch Actieprogramma.