Op maandag 9 juni, Tweede Pinksterdag, vindt tussen 13.00 en 17.00 uur het Donge Streekfestival plaats op het prachtige terrein van Het Witte Kasteel in Loon op Zand. Dit muzikale streekfeest wordt georganiseerd door Muziekvereniging Concordia uit Loon op Zand en belooft een middag vol afwisseling, ontmoeting en plezier — helemaal in het teken van muziek voor en door de regio. Het festival sluit naadloos aan op de landelijke Dag van het Kasteel, waardoor ook cultuur- en geschiedenisliefhebbers hun hart kunnen ophalen.

Een muzikale streekontmoeting

Het Donge Streekfestival is geen nieuw fenomeen: al sinds eind jaren tachtig brengen verenigingen uit het stroomgebied van de Donge hun muzikale krachten samen tijdens dit evenement. Elk jaar wordt het georganiseerd door een andere deelnemer, en dit jaar is muziekvereniging Concordia aan de beurt.

Deelnemende verenigingen

Muziekvereniging Concordia – Loon op Zand

Concordia werd opgericht in 1910 en viert in 2025 haar 115-jarig bestaan. De vereniging is al generaties lang actief in het dorpsleven van Loon op Zand en speelt een belangrijke rol bij tal van evenementen, denk aan Koningsdag, 4/5 mei vieringen, intocht van de Sint en de avond-4-daagse. Maar dat is niet het enige. Ook wijkconcerten, een 3-dorpen-concert binnen de gemeente en kerstconcerten staan op de agenda. De muziekvereniging staat al jarenlang onder leiding van dirigent Hein van Mol. Concordia staat bekend om haar betrokkenheid bij dorpsactiviteiten en haar laagdrempelige sfeer. Tijdens het streekfestival brengen ze een gevarieerd programma met marsmuziek, filmmuziek en lichte muziek.

Laatbloeiersorkest – Concordia Loon op Zand

Een uniek ensemble binnen Concordia is het Laatbloeiersorkest, bestaande uit enthousiaste volwassenen die op latere leeftijd begonnen zijn met muziek maken. Onder leiding van Rob Ysebaert repeteert deze groep wekelijks, waarbij plezier en muzikale groei centraal staan. Hun optredens zijn inspirerend – niet alleen muzikaal, maar ook als voorbeeld dat muziek geen leeftijd kent.

Drumband Maurits – Kaatsheuvel

Deze bijzondere vereniging bestaat uit mensen met een verstandelijke beperking en werd al in 1976 opgericht. Volgend jaar vieren zij hun 50-jarig bestaan. Inmiddels is Drumband Maurits een begrip in Kaatsheuvel en daarbuiten. De drumband telt zo'n 21 leden, wordt ondersteund door acht vrijwilligers en staat onder leiding van dirigent Joseph Pennings. De muzikanten brengen met veel enthousiasme herkenbare ritmes, vaak begeleid door een vrolijke show. Hun nieuwe naam – ‘Drumband Maurits’ – en kleurrijke logo staan voor positiviteit, muzikale gelijkwaardigheid en inclusie. Het motto van Maurits is 'Muziek maken moet mogelijk zijn voor iedereen, op zijn of haar eigen mogelijkheden en altijd met veel plezier'.

Muziekvereniging Alliance – Lage Zwaluwe

Alliance is in 2000 ontstaan uit een fusie van twee plaatselijke muziekverenigingen, Excelsior en Deugd Veredelt de Kunst, en viert dit jaar haar 25-jarig jubileum. Muziekvereniging Alliance uit Lage Zwaluwe kent meerdere onderdelen. Naast het harmonieorkest, wat uit zo’n dertig muzikanten bestaat, is er ook een slagwerkgroep, een opleidingsorkest en een Bayerische blaaskapel. Het harmonieorkest staat onder leiding van Jan van de Sanden. De vereniging is actief in het dorp, onder meer bij Koningsdag, dodenherdenking, intocht van de Sint en themaconcerten. De muziekvereniging organiseert jaarlijks het Zwaluws Zomerfestijn wat plaatsvindt in het tweede weekend van september. Tijdens het streekfestival zullen zij een muzikale reis door stijlen en decennia maken met onder andere de musicalklassieker Highlights from Evita.

Slagwerkkorps Oranje Garde – Klundert

Dit energieke gezelschap is opgericht in 1946 in een tijd dat er vele tientallen Oranje Gardes in Nederland waren. Allemaal bezig om de na-oorlogse jeugd een vrijetijdsbesteding te bieden. Inmiddels zijn ze uitgegroeid tot een volwaardig slagwerkkorps. Oranje Garde is een graag geziene gast bij optochten, streetparades en andere evenementen in binnen- en buitenland. Onder leiding van Corné Pas brengt de groep een levendig programma met ritmische muziek en showelementen.

Elke vereniging brengt een eigen klankkleur mee, wat zorgt voor een afwisselend programma in een informele, toegankelijke sfeer.

Kastelendag als sfeervolle omlijsting

Het festival vindt plaats op het terrein van Het Witte Kasteel in Loon op Zand, een historische locatie die op Tweede Pinksterdag haar poorten opent in het kader van de Dag van het Kasteel. Bezoekers kunnen naast de muziek genieten van de prachtige omgeving, het kasteelterrein verkennen en kennismaken met de historie van deze bijzondere plek. Tussen 11.00 en 16.00 uur kun je kosteloos aansluiten bij één van de rondleidingen door de vrijwilligers van Het Witte Kasteel.

Muziek, ontmoeting en cultuur voor iedereen

Met een afwisselend programma, vijf gepassioneerde muziekverenigingen en een unieke locatie is het Donge Streekfestival 2025 een uitgelezen kans om streekgenoten te ontmoeten, muziek te beleven en een bijzondere middag door te brengen in een historische setting. Iedereen is welkom — jong en oud, muziekliefhebber of toevallige voorbijganger. Neem plaats aan een van de terrastafels, luister naar de muziek, geniet van deze feestelijke samensmelting van harmonie, slagwerk en cultuur, en beleef een heerlijke muzikale middag in de sfeervolle omgeving van Het Witte Kasteel in Loon op Zand.

Praktische informatie

Locatie: Het Witte Kasteel, Loon op Zand

Datum: Maandag 9 juni (Tweede Pinksterdag)

Tijd: 13.00 – 17.00 uur

Toegang: Gratis