Het is een bijzondere gewaarwording om als muzikant van Harmonie Kaatsheuvel je eigen dirigent te zien schitteren als solist bij de gastvereniging Sub Umbra uit Meerveldhoven. Tijdens het concert ‘2gether’ tussen de harmonieën uit Kaatsheuvel en Veldhoven dwong Thom Roosen 26 minuten lang op altsaxofoon met de uitvoering van het ingrijpende nummer Infinity grote bewondering af. Met een jaloersmakende techniek, snelheid en perfectie werkte de Kaatsheuvelse dirigent als solist zich door onvoorstelbaar veel loopjes, vurige en warme accenten, tempowisselingen en samenspel met het fantastische zeventig muzikanten tellende orkest van Sub Umbra. Ook op sopraansax en klarinet leverde hij binnen het Veldhovense orkest zijn bijdrage. Voor de liefhebber was het smullen geblazen.
Door Maurice van Overbeek
Het was de tweede keer dat de Kaatsheuvelse muzikanten verrast werden met een solistisch optreden van hun dirigent tijdens een uitwisselingsconcert. Thom Roosen trad als solist en dirigent in de voetsporen van zijn voorganger Geert Schrijvers. Geert soleerde in 2018 in Terheijden op klarinet tijdens ons trioconcert met Harmonie Concordia uit Hoog Zwaluwe en de Hellendoornse harmonie. In zijn eigen bewerking van Doina combineerde hij toen een heerlijke improvisatie met de volledige beheersing van zijn stalen klarinet. In Thom had hij zeven jaar later zijn gelijke.
Met zijn solistisch optreden werd voor het publiek meteen duidelijk dat de saxofoon het favoriete instrument van Thom Roosen is waarop hij aan het conservatorium in Tilburg is afgestudeerd. Met dit spectaculaire solowerk liet hij alle verschillende karakters van de saxofoon horen. Voor de solist is Infinity een intensief werk dat in al zijn onderdelen het uiterste vergt. Thom bracht in Het Klavier met een ogenschijnlijk gemak zijn uitvoering tot een geslaagd hoogtepunt. Het was pas de tweede keer dat Infinity in Nederland werd uitgevoerd. Met zijn optreden als solist werd meteen duidelijk waarom Thom ook als dirigent het maximale uit het orkest wil halen. Daarvoor is wel naast speelplezier ook onvoorwaardelijke inzet en discipline vereist.
Avontuurlijk en eigenzinnig
Sub Umbra verwende de vele luisteraars in Het Klavier, die het Eurovisie songfestival aan zich voorbij lieten gaan, ook met muziek uit Wales en Spanje. Maar het orkest liet ook werken van Nederlandse componisten horen. Indrukwekkend was de uitvoering van het werk Fleodrodum van Eric Swiggers. Een enorme verrassing voor iedereen en met name de familie Bisselink, die met enkele familieleden uit Australië het concert bijwoonde, was de afsluiting van het concert met de mars Leve de Vrijheid, die P.B. Bisselink in 1946 componeerde. Met een heerlijke uitvoering liet Sub Umbra horen, waarom een mars mooi kan zijn als hij perfect wordt uitgevoerd.
Met de komst van Sub Umbra, dat uitkomt in de eerste divisie, kwam er een gerenommeerd orkest naar Kaatsheuvel. De muziekvereniging uit Meerveldhoven bestaat al meer dan 90 jaar. Hoewel ze de jongste harmonievereniging in Veldhoven is, onderscheidt Sub Umbra zich door een avontuurlijke en eigenzinnige aanpak. Onder leiding van hun getalenteerde dirigent Arjan Gaasbeek streeft het orkest ernaar om verfrissend en vernieuwend te blijven. Met twee keer een eerste prijs met lof van de jury op het concours in Zutphen in 2019 en 2023, zetten ze nu koers naar nieuwe uitdagingen.
Voorproefje bondsconcours
Ook Harmonie Kaatsheuvel hoopt onder leiding van dirigent Thom Roosen in Zutphen te pieken, wanneer op 29 november aan het bondsconcours wordt deelgenomen. Met een geslaagde uitvoering van de pasodoble Maria Teresa Medina, van de Spaanse componist Javier Arles Arlandes kreeg het publiek een voorproefje van het inspeelwerk in Zutphen. Anne Peters gaf als ladyspeaker een verhelderende uitleg van de te spelen werken, waaronder het misterieuze concourswerk Land of Zarathustra van de componist Amir Molookpour waardoor het vele publiek zich de drie delen, prima uitgevoerd door het Groot Harmonie Orkest van Harmonie Kaatsheuvel, eigen kon maken. Met Consolation, het gevarieerde en lichte werk The Best of Billy Joel en het fascinerende Bessarabyanke werden ook door het Kaatsheuvels orkest de Nederlandse componisten Jan de Haan, Peter Kleine Schaars en Sjaak van der Reijden in de schijnwerper gezet waarmee het programma een dankbare en door het publiek gewaardeerde variatie kreeg.