Een laagdrempelige, centrale plek waar mensen met geheugenproblemen en dementie elkaar vrijblijvend kunnen ontmoeten. Dementieconsulent Marlies Smulders klopte in 2017 met dit idee aan bij de gemeente Loon op Zand. Een jaar later werd haar initiatief beloond met de realisatie van de Geheugenwerkplaats. Inmiddels hebben veel mensen met dementie en hun naasten de gang naar de Geheugenwerkplaats gevonden en gaan zij graag naar het Paulus Potterplein in Kaatsheuvel of naar Lokaal 63 aan de Van Salm Salmstraat in Loon op Zand voor een praatje, een drankje en voor activiteiten om te blijven ‘werken’ aan het geheugen.
Door: Nicole Verhoeven-Speek
‘Oh Foxy Foxtrot met je elastieke benen…’. Adri heeft blauw gegooid met de kleurendobbelsteen en dat betekent een liedje. Vrijwilligster Ans is tevens spelleidster en vraagt haar hoe het verder gaat. Adri twijfelt geen moment en begint meteen te zingen: “Die wil elke avond naar een dancing toe…” De andere aanwezige dames, Annie en Frida, als ook vrijwilligster Annette, vallen haar bij en zingen uit volle borst mee met de oude hit van Nico Haak.
Het spel Vragenderwijs wordt altijd enthousiast ontvangen en komt dan ook wekelijks op tafel bij de Geheugenwerkplaats aan het Paulus Potterplein in Kaatsheuvel. “Maar we doen ook Loco”, vertelt Ans. “En vanochtend hebben we Rummikub gespeeld. Allemaal onderdeel van Geheugenfitness. In groepsverband wordt in spelvorm ‘gewerkt’ aan je geheugen. En de koffie of thee tussendoor is minstens zo belangrijk. Ook naasten zijn welkom. Maar het is dan wel de bedoeling dat zij meedoen met de activiteiten!” En lacht: “Dat doen zij overigens graag hoor.”
Cognitieve functies
In Kaatsheuvel kunnen mensen met geheugenproblemen en dementie twee dagen per week terecht. Dementieconsulent Marlies Smulders licht graag toe: “Op maandag en donderdag is er inloop in de ochtend en ’s middags zijn er vaste activiteiten, Geheugenfitness en Breinfit. In Loon op Zand kunnen mensen iedere donderdagmiddag terecht voor Geheugenfitness, gevolgd door Breinfit. Bij Breinfit gaan mensen aan de slag met een beweegcoach. Ze zitten dan in een kring en de beweegcoach vraagt iemand dan bijvoorbeeld om een bal aan de persoon links van hem of haar te geven. Die combinatie van denken en bewegen tegelijk helpt goed om de cognitieve functies zo lang mogelijk op peil te houden.” De Geheugenwerkplaats werkt samen met zorginstellingen Mijzo, Elde Maasduinen en Thebe. Marlies: “Hoewel we er nog bijna nooit gebruik van hebben gemaakt, is het voor de vrijwilligers prettig om altijd een professionele achterwacht te hebben.”
Mensen hebben geen verwijzing of indicatie nodig en kunnen gratis gebruik maken van de activiteiten en diensten van de Geheugenwerkplaats. Ans vult aan: “Voorwaarde is wel, dat mensen zelf kunnen komen of vervoer hierheen zelf regelen. Verder is het heel vrijblijvend; toch zien we dat de meeste mensen die hier een keer geweest zijn, blijven komen.”
Snert
Hoewel de Geheugenwerkplaats vijf vrijwilligers heeft, is meer vrijwillige ondersteuning erg welkom. “Het hoeft niet persé iedere week”, verduidelijkt Marlies. “Om de week of een dagdeel is ook mogelijk.”
Belangstellenden kunnen bellen naar Marlies Smulders: 06-13085892.
De dames sluiten de middag af met een laatste gele vraag voor Frida: Waar wordt snert van gemaakt? “Erwten, wortel….” Annie, Adri, Annette en Ans doen ook een duit in het zakje. “Rookworst, aardappel, knolselderij”, klinkt het. “Varkensribbetjes.” “Ik deed er altijd een varkenspoot in, in plaats van ribbetjes”, besluit Adri glimlachend. Dan is de middag voorbij en gaan de dames weer naar huis.