Bijna iedereen zal op de hoogte zijn van de volgelopen asielopvang in Ter Apel en Budel. Het maximumaantal vluchtelingen wordt daar nu ruim overschreden. Er zijn daardoor onvoldoende slaapplekken. Dat betekent stoelenwerk of op de grond slapen. Loon op Zand wil samen met andere gemeenten in de regio Hart van Brabant (Dongen, Hilvarenbeek) meehelpen aan een oplossing.

Inwonersavond in de Werft

Op 2 januari is een bijeenkomst in de Werft georganiseerd door Burgemeester en Wethouders om de plannen voor te leggen aan de inwoners. Een groot aantal inwoners (ca. 450) was aanwezig. Ook leden van de gemeenteraad waren aanwezig om te horen wat er verteld werd en de reacties van de inwoners te horen.

Er werden veel vragen gesteld

De ongerustheid was groot. Het viel veel inwoners behoorlijk rauw op het dak. Waarom in onze gemeente, hoe zit het met de veiligheid van de inwoners, wie zijn die mensen, waarom is Loon op Zand weer aan de beurt?

Burgemeester Hanne van Aart deed haar uiterste best om de vele vragen te beantwoorden. Alle vragen werden opgeschreven als er niet direct een volledig antwoord gegeven kon worden. Vragenstellers werden uitgenodigd om met de Burgemeester om de tafel te gaan zitten over specifieke voorstellen zoals het instellen van een burgerwacht. Communicatie werd terecht zeer belangrijk gevonden. Er komt een informatiepunt en een centraal telefoonnummer voor vragen en meldingen van inwoners.

Waar komt de opvanglocatie en hoe ziet deze er dan uit?

De locatie ligt aan de Dodenauweg in Kaatsheuvel, achter de huidige brandweerkazerne. De plek die al bestemd is voor de geplande flexwoningen. Grond is in bezit van de gemeente. De procedures voor de flexwoningen zijn nog niet afgerond. De grond wordt nu tijdelijk gebruikt voor de noodopvang. Er worden op de locatie woonunits geplaatst. Er worden gemeenschappelijke ontmoetingsruimtes geplaatst, eventueel ook te gebruiken voor onderwijs.

Hoe komen de vluchtelingen de dag door?

Belangrijk is een zinvolle dagbesteding. Hier zullen maatschappelijke organisaties zoals ContourdeTwern, vrijwilligers, verenigingen en inwoners een bijdrage aan kunnen leveren.

Extra aandacht voor veiligheid

Er zullen vier beveiligers op het terrein aanwezig zijn. Twee beveiligers surveilleren in de omgeving en op de route naar het centrum en in het centrum. Een locatiemanager is 24 uur per dag op het terrein aanwezig en altijd aanspreekbaar. Ook de BOA’s gaan extra aandacht geven aan deze omgeving. Verkeersveiligheid krijgt eveneens extra aandacht.

Wat vindt Pro3?

Pro3 stemt in met de voorgenomen plannen. Pro3 vindt het wel belangrijk dat er regelmatig communicatie mogelijk is met de inwoners uit de directe omgeving. Voor een communicatiegroep vanuit de inwoners uit de directe omgeving kan men zich aanmelden. Ons voorstel voor een aparte nieuwsbrief over de noodopvang wordt nog verder bekeken.

Onze gemeente heeft in 2016 een zware opgave gehad om 1200 vluchtelingen op te vangen in Droomgaard. In korte tijd is door de gemeenteraad een positief besluit genomen. De opvang van drie maanden is naar wens verlopen. Veel inwoners uit de drie kernen hebben hieraan toen ook een bijdrage geleverd.

Dat er haast achter wordt gezet is begrijpelijk gezien de huidige opvangcrisis. We doen het niet alleen. Fijn dat er meerdere gemeenten zijn die kiezen voor kleinschalige noodopvang, ook in onze regio Hart van Brabant. Een fatsoenlijke en humane opvang vinden wij een morele plicht.

Klik op de weblink voor actuele informatie: https://www.loonopzand.nl/nieuws-en-besluiten/crisisnoodopvang-vluchtelingen

Fractie Pro3,

website: www.pro3.nu

mailadres: info@pro3.nu